DnT dan Buku.

image

Pilihan2 hati dari kinokuniya semalam, benarlah nasihat seorang senior, sebelum masuk kedai buku dan semasa mencari buku, banyak2 lah zikir dan doa. Mohon Allah berikan kita buku yg bermakna bagi kita dan memberi kesan yg besar buat tarbiyah kita.

(Baru praktik semalam, and MasyaAllah! Semua buku yang direkomen teman2 seperjuangan dan diimpikan sejak dari dulu semua jumpa! Alhamdulillah)

Kenapa? Orang anggap remeh kerja memilih buku. Padahal pada waktu itu, kita hakikatnya tengah memilih ‘spouse’ yang bakal mengubah cara hidup kita. Cara kita berfikir, prinsip kita, mengubah cara kita beramal.

You are what you read.

Berhati-hatilah dengan kuasa buku, kerana ia punya kuasa untuk mengubah diri anda.

Mohon supaya Allah pandu langkah kaki anda, mata yang melilau tengah memilih, dan tangan yang berkuasa untuk memilikinya.

Daie yang berinformasi, lebih mudah mempengaruhi masyarakat. Luaskan bacaan2 kita, jangan hanya tertakluk kepada buku fikrah dan agama semata.

Moga ia ada kuasa dan anjakan paradigma yang bermanfaat untuk ummah. kita bukan hanya mahu beraksi di sebalik pagar-pagar masjid, atau bilik2 seminar utk daurah semata. Kita mahu masuk ke dalam masyarakat secara menyeluruh.

Ayahanda kita, Hassan Albanna kata, kita harus mengusahakan perpustakaan sendiri, walau sekecil manapun saiznya.

Ingat lagi bila terbaca, karakter beliau yg hebat itu sendiri sebenarnya banyak terbentuk dari perpustakaan milik ayahnya. Ayah Hassan Albanna memiliki perpustakaan sendiri, dan sentiasa menghidupkan budaya Iqra di dalam keluarganya dan menjadi hobi dan passion hassan Albanna sewaktu kecil hingga remaja untuk menelaah buku bersama abangnya di perpustakaan ayahnya.

Sampaikan hampir ke akhir hayat Hassan Albanna sendiri, dia sempat mewariskan beberapa buah buku kepada anak-anaknya, di dalam buku-buku itu, terdapat mesej2 penting yang cuba disampaikan oleh Hassan Albanna kepada anak-anaknya. Seperti wasiat like that.

Para ikhwan sendiri sangat bersaing dan ghairah dalam membaca buku. Mereka ada target2 buku dan tempoh target untuk dikhatam. Sangat ghairah untuk berkongsi sesama apa yang mereka baca. Mereka akan cemburu jika ada yang selesai mengkhatam sesuatu buku serta memulakan buku lain, dan lebih kedepan berbanding mereka dalam membaca.

Tak hairan la most of them dapat menghasilkan karya yang gempak2. Karya yang mempunyai ruh yang owsem mowsem. Cinta mereka pada ilmu dan tarbiyah, subhanallah!

Dan since kenal DnT, saya sebenarnya baru mula membudayakan iqra dalam hidup saya. Mula jatuh cinta pd buku since kenal DnT secara serius. Sekarang masih dalam proses mengumpul dan memilih yang terbaik jadi peneman hidup dan aset keluarga.

Mujur Allah hadirkan qudwah2 depan mata, kalau tidak, boleh jadi saya masih malas.

Dan benar, buku2, memang mampu mengubah karakter kita, mempengaruhi kelancaran lisan kita, hamasah kita, momentum ibadah kita,cara kita berfikir dan bertindak serta tidak lupa, how we treat people.

Kerana kita boleh berkongsi seluasnya apa yang kita punya.

Buku memang mengasah kematangan anda.

Buku memperhalusi karakter dalaman anda.

Ilmu dan tarbiyah I mean.

Saya cemburu melihat akhawat seperjuangan saya sudah lama mengumpul banyak buku di rak mereka, siap ada catatan nota yang diselit, tarikh2 khatam di hujung buku, dan bila mereka meminjamkan buku itu pada akhawat lain, akhawat itu akan tinggalkan pula mutiara hikmah dan tausiyah di belakang buku. Ohmai, ini sangat sweet diabetis tahap potong kaki.

Dan sememamgnya, akhawat2 yang saya kenali ini bukan calang2 karakter mereka. Mereka lebih banyak berfikir dari berkata yang sia-sia. Dan jika mereka berkata-kata, ucapan mereka deep dan berisi.

Benarlah, daie yg kurang membaca ibarat tin kosong, jika diketuk bunyinya sangat lantang dan bingit, tetapi isinya tiada.

Daie yang banyak membaca pula ibarat tin yg penuh dengan isi jika diketuk hanya sedikit berbunyi. Tapi jika digeledah isinya MasyaAllah, mampu memberikan manfaat yang besar buat orang lain.

Itu yang kita mahukan, ucapan-ucapan kita sebagai pembawa risalah ini: Basah dan Berisi

Hoyeh!

Budaya ini sangat perlu diraikan, dan saya perlu mencontohi mereka. Qudwah-qudwah yang Allah hadirkan di depan mata. Doakan saya yang baru bermula. Semangat yok semangat!

Ikhwah akhawat yang disayangi Allah,

Rekomen kat saya buku-buku yang berguna buat pembentukan diri saya, boleh kan?

Moga ia menjadi amal yg menghidupkan buat kita, ayuh IQRA!

*sniffing books*

Ikhwah akhawat, Have Faith!

image

Airmata saya tidak berhenti mengalir membaca ini.Tidak pernah terbayang di mata saya sebegini akan terjadi

Benarlah, jika Allah menghendaki, Kun Fayakun, jadilah ia.

Beliau bukanlah seorang pengkhatam buku-buku fikrah atau bermustawa 04-05.

Beliau non-ikhwah.Yang baru dilamar tarbiyah pada umurnya separuh abad.

Tetapi,saya melihat semangatnya yang tinggi, keikhlasannya yang tulus,dan cita-citanya yang luhur

Beliaulah penguat langkah saya di jalan dakwah ini.

Bersyukur, Qalb ini, cantuman cinta dari dirinya dan mama.

Harapannya yang sentiasa subur berkata kepada saya “masih belum terlambat..”

Yang sentiasa menguatkan langkah saya dan berkata “Dila, jangan berhenti! Keep moving forward!..”

Yang memegang bahu saya dan berbisik “Dila, semua keluarga berhak masuk syurga kan?”

Ya Rabb! Sungguh aku cinta lelaki ini!

P/S: Moga jadi kekuatan kamu ikhwah akhawat fillah yang sealiran dgn saya, jangan pernah berhenti berharap.

Terus melangkah dan melangkah lagi!

Have faith!

Desa Melawati, 13/3/2014

Cerita: Ini usrah saya. Senyum.

Tika ini sebenarnya saya sangat tertekan. Minggu yang tertekan dan menekan buat saya.

I need ESCAPE.

Menanti jumaat malam untuk kami berbulatan cinta rasanya terlalu lama.

Saya perlu melepas rindu.

Saya perlu menulis. Bismillah..

 *********************************************************************************************************************************************************

Di dalam halaqah cinta. Quran itu kami tutup.

Naqibah saya berhamdalah. Perasaan saya ketika itu, serius saya mahu menangis. Tapi saya tahan. Keharuan.

Mana tidak, sudah 4 bulan tidak berusrah. Habis je diploma dan mukhayyam sebulan di dalam hutan, saya terus kembali ke pangkuan keluarga. Kembali ke Sabah. Ke pangkuan ibu ayah, merasa masakan ibu.

Saya juga telah dihubungi oleh ustaz saya disana, sejemaah dengan saya, usrah saya InsyaAllah di UMS. Cumanya,130 km dari rumah saya. Jadi, sekali je saya dapat pergi. Sobs.

But now, Alhamdulillah setelah kembali ke semenanjung semula, saya kembali berusrah! Woohhaaaa

Naqibah yang seorang ini akhawat Hulu Langat, berkerja di Petronas, bersama saya ada beberapa orang kakak-kakak pekerja hospital An-Nur.  Saya sangat selesa bersama mereka, walaupun saya paling bongsu, saya dapat merasa ikatan ukhwah yang kuat antara mereka, kami masih sama-sama hampir baya, jadi saya bebas berkongsi apa yang saya mahu.  

Dan guess what, kami cuma sempat bersama selama dua bulan. Tetapi dua bulan ini sangat membahagiakan saya.

Sampai suatu hari, saya mendapat tawaran bekerja di sebuah sekolah rendah agama di Kuala Lumpur. Dan saya menerimanya, kerana sering berulang alik dari KL ke Bangi dan balik lewat malam. Ayah saya menasihati saya agar berpindah juga.

Saya takkan pernah lupa sentuhan yang basah dari seorang akhawat bernama Asma. Bayangkan, anda tengah kehausan, dan datang seorang berwajah manis, menghulurkan anda minuman, membelai anda, dan menyapu luka-luka anda (luka pulak dah)

Anda rasa terharu dan gembira bukan? Ini yang saya rasa.

Hari itu saya whatsapp naqibah saya, kak asma, yang saya perlu berpindah, dan dia memberi kata-kata dorongan buat saya. A sweet sayonara :’)

Dan jeng.. jeng.. bermulalah kehidupan baru saya di bumi Kuala Lumpur.

Oh ya, ada satu lagi misi penting.. Cari USRAH!

 *******************************************************************************************************************************************************************

Alhamdulillah,

Hari ketiga saya bertugas sebagai seorang guru.

Petang itu saya berjalan kaki balik ke rumah sewa baru saya. Sebuah flat murah di tengah kota. Kawasannya ideal bagi saya seorang bujangan. Jiran-jiran yang sentiasa bertegur sapa, surau yang hidup, dan meriah dengan larian kanak-kanak setiap petang.

Sampai di rumah saya di SMS oleh seorang anon.

“Assalamualaikum, ini ukhti jihad kan?” (nama tipu.privasi hehe.Peace)

“Waalaikumsalam, InsyaAllah ya saya orangnya, kenapa ya?”

“Ana bakal naqibah enti InsyaAllah,ada yang bagi nama enti kat ana,malam esok InsyaAllah kita ada usrah, di rumah ukhti Intan. Ukhti free esok untuk datang dan taaruf?”

Alhamdulillah! Rama-rama di dalam perut saya keriangan dan jerit yeayyyyyy. Mahu sahaja saya melompat kegirangan, tapi please, oleh kerana saya ini matang, saya tak lah buat macam tu. Betulkan baju, taip..taip..taip…

“InsyaAllah kak, akak ni siapa nama ya? J

“Kak Salmiah InsyaAllah, tapi boleh panggil Kak Sal”

Dan itulah, detik-detik saya dilamar usrah yang sekarang ini, mengharukan bukan? Nah tisu.

Malam itu saya sangat teruja menanti kelibat akhawat yang menjemput saya. Saya pakai cantik-cantik dan berwangi-wangian malam itu. SMS naqibah baru saya (yang masih misteri) meminta saya menunggu di hadapan pejabat IKRAM ******* ****

Tiba-tiba ada satu kereta kancil berhenti dan melambai saya. Seorang kakak comel orangnya bertanya kepada saya..

“Ini jihad kan?” tanyanya senyum manis.

Saya angguk ya. Then dia mempelawa saya masuk. Saya ingat itulah naqibah saya. Wah, wah, comel orangnya. Then seorang makcik, akhawat juga bersuara disebelahnya bertanyakan khabar saya. Ceria suaranya.

Tiba-tiba dia memberitahu, bahawa dialah (makcik itu) naqibah saya. Dan yang lagi mengejutkan, dia sebaya dengan ayah saya. Saya ingatkan dia ibu kepada kakak yang drive tu.

Itu kejutan pertama.

Bermacam-macam perkara berlegar di kepala saya sewaktu di dalam kereta tu. Beza umur saya dengan naqibah saya ini 30 tahun. Oh ya, kakak yang drive tu tengok macam 21, tapi sebenarnya dah 30 lebih. Nampak awet muda betul.

Bagaimana saya nak adapt dengan naqibah saya ini? Bagaimana saya nak curhat? Berkongsi cerita dan mendengar lawak saya yang hambar? Melayan karenah saya yang suka melawak dan pakat-pakat ekstrem? 

Saya mula naik segan. Duh, kena control ni. Jangan gedik sangat.

Sampai sahaja saya kerumah ukhti Intan, saya disambut dengan dua orang anak kecil yang cantik. Ouh, ukhti Intan rupanya sudah berkahwin juga.

Expectation saya, saya mungkin akan diserap di bawah usrah IPT yang ahlinya baya-baya saya. Umur 22, 21, 20,23 begitu. You know, that usrah team yang boleh gelak dan bergila sama-sama, dialek dan cara bercakap yg sama. Yang selalu mengomel pasal study, assignment yg banyak, program kampus yang dalam perancangan,yang punya masa yang banyak untuk bersama-sama bermalam,have time together minum2 wechat, pillow talk.

Mungkin expectation saya terlalu ideal. Dan saya sebenarnya belum cukup masak di jalan D&T ne untuk menerima sebarang kemungkinan-kemungkinan yang mempengaruhi gerak langkah saya di jalan ini. saya akui, saya sangat ‘hijau’.

Setelah bersalam-salaman kami berbulatan, Or should I say bermejaan? Kami berpetakan, di meja makan. Dan taaruf, saya diminta memulakannya dulu. Muka mereka menanti teruja.

“Bismillah, nama saya jihad, kerja sebagai guru di bla..bla..bla.., umur 21..”

21?? Spontan terkeluar pertanyaan itu, dan mereka semua ketawa kecil. Saya tidak dapat membaca simbolik di sebalik tawa mereka sampailah giliran mereka pula yang taaruf, setiap dari mereka bersuara membuat saya melopong dan muka saya disebalik niqab itu ibarat tertelan tin sardin… why? Here it is:

 

Kak S, 30, Doktor

Kak F, 30, Doktor

Kak Sy, 25, Engineer

Kak H, 33, Pelukis Pelan

Kak I, 40, Aktivis bebas

Kak A, 25, Engineer

Makcik H, 70, Bekas guru, suri rumah.

Saya menyapu muka saya yang berpeluh. Fuh fuh. Ini teguran daripada Allah, bahawa saya, sudah tidak punya ruang untuk main-main. Ini jauh daripada apa yang dibayang-bayangkan dalam imaginasi saya yang berpelangi dan riang ria menaiki unicorn. Ini bukan unicorn comel, bulu mata lentik, berekor pelangi yang memeltingkan ne. Ini buraq!

Semakin banyak persoalan-persoalan menujah benak fikiran saya. Terus terang, awal pertemuan itu sangat mengejutkan saya. Saya takut usrah saya kali ini tidak serasi dengan saya, tidak sejiwa. Saya masih mentah, muda, kepala gila-gila pula tu. Mereka pula dewasa, matang.Dari segi akademik pun jauh dari mereka, cara memberi idea dan berpendapat pun mesti lah akan banyak kejanggalan kerana perbezaan umur yang super duper ketara.  Macamana saya nak adapt dengan usrah baru ni? T_____________T

“Jihad, buka lah niqab..jemput minum teh tu..”

Lembut suara naqibah saya menegur. Naqibah saya ini pula sudah berumur 50 lebih tahun, dahulu bekerja sebagai engineer dan sekarang ini dia menjadi pelajar semula di sebuah university tempatan. Naqibah saya ini sangat mencintai bahasa Quran.

Malam itu saya banyak berdiam dan tersengih bila perlu. Sangat segan rasanya, tambahan pula mereka kerap kali speaking BI, termasuk makcik H umur 70 tu, English dia pun fluent. Lagi segan saya dibuatnya, Fuh fuh, tera lah makcik! Saya? Saya diam je. Kang salah grammar. T.T *peluh besar*

Kak Sy di sebelah saya mula menegur, mungkin melihat saya sedikit janggal. Dia mula membuka cerita bahawa bekas naqibah saya dulu, kak asma, merupakan one of kawan yang dia rapat. Dari sana, saya mula selesa dan ceria, kami pun bercerita dengan rancak.

Dan kakak-kakak yang lain mula menyampuk, meraikan saya. Dan lama kelamaan saya semakin selesa. Mereka semua berperwatakan ceria, meraikan, dan pandai memancing keterujaan saya.

Malam itu saya balik ke rumah, bercampur-aduk perasaan saya. Terkejut, gembira, gemuruh ,sedih pun ada.

Saya takut saya tidak boleh get along bersama mereka ini.

Saya bakal berkongsi separuh dari jiwa saya bersama mereka.

Saya bakal berkongsi seribu satu kedhaifan saya bersama mereka.

Saya bakal membina diri, melakar cita-cita bersama mereka.

Saya bakal..saya bakal..saya bakal……….repeating.

Dan malam itu sebelum tidur saya merenung diri saya. Barangkali, sudah sampai masanya, saya keluar dari zon selesa, dan berusaha lebih gigih lagi.

Barangkali, saya selama ini hanya mengharapkan usrah yang riang gumbira sweet potong kaki.

Barangkali dahulu apa yang PALING saya harapkan dari usrah ini hanyalah semata-mata ukhwah yang basah, dan keceriaan gelak tawa di dalam bulatan.

Apa yang saya harapkan adalah kehadiran akhawat2 manis gula sebaya yang biasa membuatkan hidup saya berpelangi.

Saya yang terlupa, usrah itu kerja membina. Usrah itu keluarga, yang bekerja keras mengislah diri dan manusia. Bukan hanya sekelompok akhawat yang young and sweet berbulatan dan mengkhatam buku bersama. Curhat pasal BM, pasal ukhwah and so on.

Sepatutnya, tiada ghayah lain yang saya patut tagih dari usrah ini melainkan satu.

MARDHATILLAH.

Kata nak mardhatillah, kenapa perlu memilih dan berkira?

Dan untuk sentapkan diri saya balik, mungkin ini yang Allah didikkan, Hey jihad! TAJDID!

Pap! Allah bagi Usrah yang begini, Unexpected sungguh.

Saya beri peluang kepada diri saya sendiri, saya belum kenal mereka ini. Baru berjumpa sekali kan?

Dan setiap minggu saya lalui penuh pengertian, cuba menghadam takdir yang Allah beri buat saya. Dan anda tahu? Saya beroleh bahasa cinta, dari cara yang berbeza. Setiap hari saya jatuh cinta pada mereka ini.

Instead of akhawat yang biasa berwangi-wangian datang ke usrah dan memeluk saya, menghidu bau wangian mereka itu buat saya tenang. Usrah saya yang ini, saya melihat mereka datang usrah dalam keadaan masih berpeluh balik dari tempat kerja, muka lesu kepenatan dan tidak sempat lunch, memeluk saya. Dan bertanya khabar saya.

Bagi saya, itu bahasa cinta cara mereka. Kenapa? Mereka tahu ada yang sudi menanti mereka disini, di meja ini, mahu membina cinta bersama-sama. Mereka menanti antara satu sama lain dengan teruja. Meskipun masing2 bergelut dengan kesibukan yang luar biasa, Tapi oleh kerana mereka tahu, malam ini keluarga kami akan berkumpul mahu membina taqwa, mereka usahakan jua datang dengan perut yang lapar dan mata yang mengantuk.

Bagi saya itu cinta.

Walaupun tidak terucap di lisan mereka “Saya happy awak semua datang..” tapi, kami semua dapat merasakannya. Dengan muka sama-sama teruja menyelak buku, dan berdiskusi, bertanya khabar masing-masing.

Seorang veteran berusia hamper seabad memasak untuk kami, walaupun dia terpaksa menjaga juga cucunya, dengan tenaga tua yang dia ada, dia masakkan yang terbaik buat kami, menanti kami di luar pagar rumahnya, di bawah lampu neon dan cengkerik, untuk pergi berusrah sama.

 Bagi saya itu cinta.

Seorang kakak yang mencuri masa lunch nya di pejabat dan hospital untuk mengulangkaji dan membaca, dan menggeledah pakcik google untuk membentangkan ilmu yang dimanfaatkan bersama pada malam ini. Bergelut dengan kesibukan, tetapi dia tahu, ada cinta yang perlu ditebarkan malam ini. Dia perlu berjuang mencuri masa. 

Bagi saya itu cinta.

Sehabis usrah, ada di antara kami yang meluah berat yang ada di dada, mengharungi kesibukan hidup, meminta sokongan dan taujihat untuk terus mengharungi hidup ini dan terus kekal kuat dan tsabat. Ada unsur kepercayaan yang tinggi yang saya lihat di situ, dari luahan mereka, kepercayaan yang diberi, bahu untuk mereka bersandar dan berlapang seketika.

Kepercayaan itu salah satu bahasa cinta. Bagi saya itu cinta J

Satu hari dalam perjalanan balik ke rumah seusai usrah, di dalam kereta sewaktu kami Cuma berdua. Kak F bersuara kepada saya.

“Jihad perasan tak, jarak umur ahli usrah kita ni jauh-jauh, kita ni boleh dikatakan team yang unik..”

Saya tersenyum mengiyakan penyataannya itu. Tak dinafikan, kenyataan itu buat saya lama berfikir. Saya ingatkan saya seorang sahaja yang beranggapan yang sama.

Lama kelamaan  saya belajar dan menerima, jarak umur yang jauh ini bukan lah penghalang ukhwah kami. Bahkan ia menjadi wasilah kepada ukhwah kami bertambah rapat dan erat. Dalam usrah ini kami ada ibu, ada opah, ada kakak, ada si bongsu.

Its interesting bila kami mula berkongsi berkaitan kerjaya, zaman bujang mereka dahulu, pengalaman travel mereka ke negara2 orang, dimana di negara Non Muslim kita boleh bertemu nilai Islam yang banyak.

Naqibah saya pernah bercerita dahulu, dia melihat majikannya dulu yang berbangsa barat a.k.a Omputih akan mengikis serpihan-serpihan di sudu dan garfunya, Bossnya itu akan memastikan tiada satu pun sisa makanan yang tertinggal di pinggan dan sudunya. Setiap makanan baginya berhak mendapat penghargaan.

Bagaimana budaya mereka di sana, pekerja yang datang awal akan park kereta jauh-jauh dari bangunan tempat ia bekerja, kerana memberi peluang pekerja yang datang lambat park kereta paling dekat dengan bangunan tempat bekerja agar yang lambat itu dapat mengejar masa. Kalau kita di Malaysia ni berbeza pulak, first come first serve.

Kak I pula yang merupakan seorang aktivis kerap bercerita kepada kami pengalamannya mendekati mereka-mereka yang baru memeluk islam mahupun belum. Pengalaman masuk ke temple, church, dan berdialog dan berdakwah di sana. Dialah yang membentangkan kepada kami sisilah nabi-nabi,why they come, sejarah-sejarah mereka yang menarik,Kak I membuat saya bersemangat, bahawa ilmu aqidah itu sangat penting! Itu kekuatan kita as a Muslim.

Makcik H pula sebagai seorang guru banyak memberi nasihat yang berguna untuk kami, dia juga selalu menceritakan pengalamannya menjadi pendidik pada zaman 70-an dahulu, bagaimana guru dahulu sangat dimuliakan dan diangkat layaknya seperti seorang selebriti. Berbeza dengan zaman sekarang, antara nasihat yang paling terkesan daripada makcik H, banyakkanlah membaca sewaktu usia masih muda, bila dah tua kita aka nada banyak limitasi, penglihatan, dan tenaga. Otak yang banyak membaca sewaktu muda, akan lebih berfungsi lincah sewaktu tua. Dan serius, makcik H sangat humble, masih cintakan buku, fluent English, dan bila dia mengaji, saya hamper tertidur, merdu sangat taranumnya. Buat melting.

Saya juga merasa senang dan bebas berkongsi berkenaan diri saya sewaktu sekolah dan kolej, walaupun umur setahun jagung, sedikit sebanyak membuat mereka terimbau usia muda mereka dahulu. Beza orang muda dulu dan sekarang. Its quite interesting.

Dan mereka selalu guide saya, jika pilihan saya begitu salah atau benar, dan jika saya memberi pendapat dan refleksi diri mereka tidak pernah meremehkan pendapat-pendapat saya walaupun saya jauh lebih muda. Mereka bersungguh mencatatnya jua, walau sesimple-simple perkara. Dan menambah dan respon kepada semua pendapat-pendapat saya dengan baik.

Dan lama kelamaan saya tersedar, saya masih boleh menjadi diri sendiri. Khilaf sebagai seorang adek, kakak2 selalu setia membetulkan. Ini azimat buat saya.

Semua nasihat-nasihat mereka saya hadam baik-baik. Kerana saya tahu, suatu hari nanti saya akan berkerjaya secara serius, selepas degree ni InsyaAllah. Saya akan berkahwin, mempunyai anak-anak dan mengharungi jalan DnT yang berliku ini dengan semua kesibukan yang mereka kini rasai.

Hamparan cerita yang kisah yang mereka bentangkan dan kongsikan satu persatu buat saya lebih rasa, saya perlu bersedia. Sudah tidak punya masa mahu main-main.

Mereka kerap juga menasihati saya, di depan saya ada jalan yang berliku, penuh ranjau dan onak duri, sediakan shield dari sekarang, tarbiyah adalah kuncinya. Jangan pernah gugur, tanpa tarbiyah ini, we are nothing.

“Strongkan diri jihad! Sooner or later, U need to face it!..”

Saya rasa ini yang Allah didikkan buat saya, belajar lebih bersedia. Buat saya merasa yang usia muda saya sangat berharga!

Naqibah saya orang yang sangat simple dalam berbicara, apa2 sahaja yang dia kata mesti bertemakan –Back to Basic- Sentiasa dia ulang..ulang..dan ulang…

“Apa yang kita buat, kita kena sediakan jawapan pada setiap perbuatan kita di akhirat.. walau macamanapun, akhirnya kita akan back to basic, permulaan, niat kita, dan asbab kita buat semua ni..Untuk semua benda,sediakan jawapan di akhirat nanti..”

Dan ini nilai yang paling kuat saya belajar dari naqibah saya. Sedikit sebanyak ia banyak mengubah hidup dan cara saya.

Dan secara indirect menegur hati saya, back to basic, niat awal saya kenapa join usrah, dan menegur sikap saya di hari pertama saya kenal group usrah yang bernama Mujtahidatun ni. Pandangan saya yang beranggapan saya tidak akan serasi bersama mereka.

Its more than berpelangi. Usrah adalah CINTA.

“DEAR JIHAD, kenapa anda join usrah?

Adakah kerana ukhwah yang basah dan ceria dengan teman girang gumbira yang sebaya?

Adakah kerana anda ingin berdamping disekeliling akhawat yang manis-manis?

Adakah kerana anda rasa anda kena ada team usrah sebab orang ditarbiyah, kawan-kawan anda join usrah?

Adakah kerana anda hanya ingin dijaga,dibelai oleh akhawat yang manis semanis gula?

DEAR JIHAD, jangan pernah lupa baiah awal kau menerima lamaran cik hidayah.

Kau join usrah hanya semata-mata mardhatillah. Angkat asbab itu yang teratas sekali!

 ******************************************************************************************************************************************************************

“Jihad..sign kehadiran ni disini..” Naqibah saya menghulurkan buku kehadiran untuk ditandatangan.

Saya ketawa kecil melihat, ada nama saya disitu yang bertulis “Jihad Comel..”

Yang lepas memang lah saya yang sengaja tulis nama saya jihad comel tu, menggedik saja-saja. Sebab semua kakak-kakak tulis nama full. Tapi yang kali ni, naqibah saya sendiri yang menulis nama saya. ‘Jihad Comel’.  Copy yang sebelumnya.

Kertas buku kehadiran itu sedikit bercorak, sebab dulu tertumpah air teh. Ini saya juga punya kerja. Bertuah betul. Saya dah ruined buku kehadiran usrah! :O

Naqibah saya tersenyum melihat saya membelek-belek buku itu, perasan saya tengah meneliti kesan teh di buku hasil tangan saya yang marhaen ini. sambil tersengih dia berkata kepada saya.

“Jihad yang buat kan corak di buku ni, lepas ni mesti akan jadi kenangan..hehehe” 

Saya tergelak mendengar usikan naqibah saya itu, saya ambil pen dan terus sign,tiba-tiba terusik hati saya bila melihat, kotak2 yang perlu saya sign beberapa bulan akan datang.

Saya jangkakan pada waktu itu,dengan izin Allah ada kemungkinan saya tidak lagi bersama mereka. Kerana mungkin pada waktu itu, saya akan kembali menjadi seorang siswi.

Saya masih merancang untuk menyambung pelajaran saya, kerana tuntutan ibu ayah saya, dan saya begitu rindu, untuk terus full swing bersama buku setiap saat.

Walau apapun, saya takkan pernah lupa precious moment yang satu ini.

Sungguh, saya sangat sayangkan mereka.  

Ini usrah terbaik yang pernah saya ada. MUJTAHIDATUN.

Moga terus menjadi asset yang berharga buat ummah.

Dan moga terus menjadi kenangan dan azimat dalam diri ini, agar jangan pernah berhenti melangkah.

Sampai Allah memanggilmu pulang.

 

Sayang antunna kerana Allah!