Perasaan kita, berstandard tinggi.

image

‘Ukhti, ana mencintai ukhti..” perlahan suaranya, matanya berkaca

“Maaf, ana tidak percaya..” jawab ukhti itu bersahaja

“Kenapa?”

“Selain sanadnya tidak menurut Rasulullah, Penuturnya juga tidak mutawatir, tiada perantaraan sahabat, cuma enta sahaja. Oleh itu, cinta enta tarafnya dhaif..”

“T___T”

********************************************************************

Jadilah realistik. Ini bukan filem Islamik 7 petala cinta.

Jika anda menghormati nilai muslimah ukhti yang anda ingin sunting menjadi pendamping, anda akan terus meminta orang tengah yang anda tsiqah atau terus berjumpa walinya.

Tiada penangguhan berjanji 2 tahun akan datang baru hendak berjumpa walinya, tiada bibit-bibit menjerat hati satu sama lain, tiada adegan “kau bakal zaujahku yang akan melahirkan zuriatku..”

Kerana anda tahu dan anda sangat memuliakan standard ukhti yang ingin anda sunting ini. Perasaan yang cantik itu Allah simpan untuk suaminya, bukan untuk kamu. Dan anda tahu, belum ada ketentuan dari Allah andalah pemiliknya. 

Anda tahu bahawa anda akhi yang ditarbiyah. Anda menjaga standard anda.

Dan akhawat yang benar tinggi standardnya, dia menguruskan urusan baitul Muslimnya mengikut tinggi standardnya itu. No coupling session for her.

Urusan Baitul Muslim bukan urusan main-main. 

Dan buat pasangan yang sudah dipersetujui kedua belah pihak ibu bapa (semestinya yang bukan tunang main2 ataupun guna istilah jatuh hukum jadi tunang orang tanpa sengaja video ustaz Azhar Idrus tu tapi sebenarnya tengah cari tiket bercouple hehe) 

Yang sudah ke tahap keseriusan hubungan ingin berkahwin beserta cadangan tarikh walimah dan sokongan keluarga, saya mendoakan, moga Allah permudahkan urusan antum. Tahu dalam hati itu bergoncang betapa strugglingnya antum menahan gejolak hati, Moga Allah mudahkan, moga. Ameen,.

“Cara untuk belajar menjadi isteri terbaik hanyalah melalui SUAMI. Cara terbaik menjadi suami terbaik hanyalah melalui ISTERI, TIDAK BISA MELALUI PACARAN.Pacaran hanya mengajar bagaimana menjadi pacar terbaik, BUKAN suami atau isteri terbaik..” -Ustaz Didik Purwodarsono, Buku Saatnya untuk Menikah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s